Covid-19 Pandemisi Döneminde Diş Hekimine Gitmek Güvenilir Midir?

Covid-19 Pandemisi Döneminde Diş Hekimine Gitmek Güvenilir Midir?

Last updated on Ocak 17th, 2021 at 05:07 pm

Coronavirüs; damlacık yolu ile bulaş sağladığı için diş hekimi klinikleri virüsün yayılımı açısından diğer bulaşıcı hastalıklarda da olduğu gibi yüksek risk taşımaktadır.

Buna rağmen yapılan çeşitli anketlere göre diş hekimleri ve çalışanlarının %1’den daha azındaCovid-19 pozitif çıktığı gözlemlenmiştir. Uzmanlar bu durumun diş hekimliği kliniklerinin pandemi öncesinde de var olan sterilizasyon ve dezenfeksiyon politikalarından kaynaklandığını vurgulamaktadır.

Diş sağlığı sadece ağız sağlığını etkilemekle kalmamakta genel vücut sağlığı üzerinde de rol oynamaktadır. Dental enfeksiyonların kan yolu ile kalp hastalığı da dahil olmak üzere diyabet, akciğer hastalıkları gibi hastalıklar üzerinde rol oynayabileceğine dair bilimsel çalışmalar mevcuttur.

Halihazırda 1 yılı aşkın süredir tüm dünyada ve ülkemizde devam etmekte olan salgının henüz yok edilmesi gibi bir durum söz konusu olmadığından; var olan dental problemlerin uzun süre ertelenmesi durumun ilerlemesine ve diş kayıplarına sebep olabileceğinden ve bu da bireylerin genel sağlığını da olumsuz etkileyebileceğinden güvenilir, salgın için gerekli ekstra önlemleri alan, sterilizasyon ve dezenfeksiyon süreçlerini hassasiyetle yürüten kliniklerde tedavilerin gerçekleştirilmesi doğru olacaktır.

Bireylerin klinik bekleme alanlarında maske kullanması,covid-19 bulgularından herhangi birini taşıyor olması veya şüphe duyması durumunda diş tedavisini ertelemesi, randevu saatlerine riayet etmesi, mümkünse refakatçı olmadan tedavi için başvurması ve klinikte alınan önlemlere özen göstermesi kendi sağlığı ve diğer hastaların sağlığı açısından önem teşkil etmektedir.

Dünyadaki diş hekimliği birlikleri salgın sürecinde önlem alan diş hekimlerine tedavi yaptırılmasının güvenli olduğunu açıklamıştır.

Diş hekimi ve yardımcısı maske ve eldiven kullanımına ek olarak kişisel koruyucu ekipman kullanıyorsa, gerekli aletlerin her hastadan sonra sterilizasyonunu sağlıyor ve tedavi alanının dezenfeksiyonunu aksatmadan doğru uyguluyorsa, hastaların tamamından detaylı yazılı anamnez alıyor ve kayıt tutuyorsa, el ve ağız içi dezenfeksiyon için gerekli ajanları kullanıyor ve her hasta sonrası klinik alanının yeterli havalandırılmasını sağlıyorsa, ağız içinden damlacık yolu ile bulaşmayı önlemek için izolasyon protokollerini aksatmıyorsa tedavileriniz için güvenle tercih edebilirsiniz.

Yorum Bırak

Your email address will not be published.