İmplantoloji & Çene Cerrahisi

İmplantoloji & Çene Cerrahisi

Dental İmplantlar

Dental implant; diş kökünü taklit eder şekilde titanyum gibi çeşitli materyallerden hazırlanmış, çene kemiğinin içine küçük bir cerrahi operasyon ile yerleştirilen yapılardır.

Titanyum biyouyumluluğu yüksek bir malzemedir.Kemik içine yerleştirildikten sonra 2-6 ay içinde  çene kemiği ile osseointegrasyon denilen özel bir bağ oluşturarak kemik içinde tutunur.Materyalin kemikleşme süreci tamamlandığında implantın üst yapısı olarak adlandırdığımız protez yapım aşamalarına geçilir.

Günümüzde implantlar kaybedilmiş dişler için doğal dişe en yakın tedavi seçeneğidir.Tek diş eksikliği, çoklu diş kayıpları veya total dişsizlikte protetik rehabilitasyonun sağlanabilmesi için tercih edilebilmektedir.

İmplant uygulaması için kemik gelişiminin tamamlanmış olması gerekmektedir, genel sağlığı etkileyen bir hastalık bulunmadığı takdirde uygulamada üst yaş sınırı yoktur.Çene kemiğinin yeterli yükseklik ve genişliğe sahip olması, mevcut kemiğin kalitesi, bireyin ağız bakımına dikkat etmesi, beslene ve sigara kullanımı implant başarısını etkilemektedir.Mevcut kemik dokunun yetersiz olduğu durumlarda ileri cerrahi tekniklerle( greft ve membran uygulanması, sinüs lifting vb.) uygulama yapılacak bölge optimum düzeye getirilebilmektedir.

İşlem özel bir durum olmadığı sürece lokal anestezi altında uygulanmakta, işlem sonrası diş çekimine benzer hafif ağrı olabilmektedir.Şiddetli ağrı ve şişlik oluşmasını önlemek için işlem sonrası yapılması gerekenler detaylı bir şekilde anlatılmakta ve gerekli görüldüğü takdirde ilaç reçete edilmektedir.

İmplant operasyonundan 2-6 ay sonra birkaç seans ile protetik uygulamalar sağlanmakta, gerekli görülürse bekleme döneminde geçici protezler ile estetik ve fonksiyon sağlanabilmektedir.

Diş Çekimi

Diş hekimi olarak öncelikli hedefim doğal dişlerin mümkün olduğunca uzun süre sağlıkla ağız içinde tutulmasını sağlamak olmakla birlikte bazı durumlarda diş çekimi değerlendirmek mecburiyetinde kalmaktayız.

Travma, gömülü kalan 20 yaş dişleri, restorasyonu sağlanamayacak diş varlığı, tedavi edilemeyen dişler, ilerlemiş dişeti hastalığı gibi durumlarda ağız içinde tutulması mümkün olmayan dişlerin çekimi gerekebilmektedir.Diş çekimi yapılacak bölgeye lokal anestezi uygulanır,çekimi gereken diş uzaklaştırıldıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili bilgilendirme yapılır.

Yorum Bırak

Your email address will not be published.