Restoratif Diş Tedavisi

Restoratif Diş Tedavisi

Beslenme sonrası yiyecek artıklarının dişler üzerinde bıraktığı kalıntılar ağız florasındaki bakterilerin besin kaynağını oluşturmaktadır.Özellikle şeker ve karbonhidrat içerikli gıda artıkları diş yüzeyinden uzaklaştırılmadığı takdirde ağzımızda bulunan bakteriler tarafından aside dönüştürülür.Bu asidik yapı dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin mine tabakasında hasara neden olmakta ve diş çürüğünün başlangıcını oluşturmaktadır.

Diş çürüğü ilk olarak opak mine lezyonu olarak isimlendirdiğimiz beyaz lekeler şeklinde bulgu vermektedir.Bu aşamada çürük durdurulabilmekte ve remineralizasyon ile diş minesi kaybettiği mineral dokusunu yeniden kazanabilmektedir.Başlangıç seviyesinde müdahale edilmeyen çürük alanları ilerleyerek diş dokusunda kavitasyona sebep olmakta, daha sonra dişin dentin adı verilen derin dokularını da etkileyerek büyük boşluklara ve ağrılı süreçlerin başlamasına neden olmaktadır.

Restoratif diş hekimliği; ağız içi ve radyografik değerlendirmeler sonucunda tespit edilen ağız içindeki kaybedilmiş diş dokularının fonksiyon ve estetik sağlamak için çeşitli materyaller ile yeniden şekillendirilmesidir.Lokal anestezi altında diş çürüğü ağrısız bir şekilde uzaklaştırılarak elde edilen kavite izolasyonu sağlandıktan sonra kompozit veya porselen gibi materyaller ile diş anatomisine uygun olarak şekillendirilir.

ICON Restorasyon

Diş dokusundaki bozulma opak mine lezyonu aşamasında görüldüğünde veya diş minesinin gelişim döneminde çeşitli etkenlere bağlı olarak zarar gördüğü durumlarda yüzey renginde görülen beyaz/kahverengi lekelenmeleri gidermek için kullanılmaktadır.

ICON uygulaması ile diş yüzeyinden herhangi bir doku kaldırılmadan lekelenmiş olan alan temizlenip rezin infiltrasyon tekniği ile diş minesi güçlendirilmekte ve renk farklılıkları giderilmektedir.

Kompozit Dolgu

Çürük, diş kırığı gibi çeşitli sebeplerle kaybedilmiş olan diş dokusunun fonksiyon ve estetiğini yeniden kazandırmak için kullanılan kompozit dolgular, diş dokularına kolayca bağlanabilmekte, çeşitli doldurucularla güçlendirildiği için kuvvetlere karşı yüksek dayanıklılık sağlamakta ve diş renginde olduğu için estetik kaygıyı ortadan kaldırmaktadır.

Uygulanacak olan bölgede dolgu kavitesi hazırlandıktan sonra diş izole edilir ve kompozit dolgu materyali tabakalar halinde diş yüzeyine uygulanarak led ışık altında dişle bütünleşmesi sağlanır.İşlem sonrası kompozit dolgu diş anatomisine uygun olarak şekillendirilir ve pürüzsüz bir yüzey elde etmek için polisaj ve cila protokolleri uygulanır.

Uzun dönemde eksik ağız bakımına bağlı olarak dolgu-diş birleşiminden renklenme, kopma ve yeniden çürük oluşma riski bulunmakla birlikte, doğru ağız bakımı ile ağız içinde uzun yıllar kalabilmektedir.Aşırı harabiyeti bulunmayan dişlerde tek seansta hasta konforunu koruyarak rahatlıkla uygulanabilmektedir.

Porselen Dolgu

Diş dokusunda kayıpların fazla olması durumunda kompozit dolgular ile restorasyon mümkün olamadığında porselen dolgular (inley/onlay) tercih edilmektedir.

Dişin kalan dokuları düzenlendikten sonra bölgeden alınan ölçü ile birlikte laboratuvarda hastanın diş rengine uygun sıkıştırılarak güçlendirilmiş porselen materyali ile kaybedilmiş alana uygun olarak inlay/onlay restorasyon hazırlanır.Hasta ağzında provası yapıldıktan sonra bölge izole edilir ve restorasyon dişe uygulanır.

Porselen dolgular, diş minesine yakın aşınma ve dayanıklılığa sahip olmaları ile uzun yıllar hasta ağzında aşınmadan kalabilmektedir.Hazırlandıktan sonra güçlü bağlayıcı ajanlarla ağız içine uygulandıkları için doğru ağız bakımı yapıldığında kenar sızıntısı ve buna bağlı ilerleyen dönemde çürük riski düşüktür.