Diştaşı, Tartar Nedir? Dişeti Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Diştaşı, Tartar Nedir? Dişeti Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Last updated on Ocak 17th, 2021 at 05:15 pm

Diştaşı, düzenli ağız bakımının gerçekleştirilmemesi sonucu dişler üzerinde oluşan saydam plak tabakası üzerine tükürükte doğal olarak bulunan minerallerin çökelmesi ile oluşan düzensiz yüzeyli ve geçirgen tabakadır. Tartarın yüzeyi pürüzlü ve sert olduğu için dişler üzerindeki bu birikim plak tutulumunun artmasına zemin hazırlar. Bu nedenle diştaşı oluşumu gerçekleştikten sonra yapılan düzenli ağız bakımı ile dişler üzerindeki eklentilerin uzaklaştırılması mümkün değildir. Profesyonel olarak diştaşı temizliği yapılmadığı takdirde dişler üzerindeki eklentiler dişeti hastalıklarına yol açar.

Dişeti hastalıklarının en yaygın belirtisi fırçalama sırasında görülen kanamalardır. Bu kanama haline dişetlerindeki ödemli ve kırmızı yapı, dişeti iltihabı, kötü ağız kokusu ve ilerlemiş halde dişlerde görülen sallanmalar eşlik eder. Dişeti hastalığı; dişetlerindeki iltihabi bölgelerin ve tartarın dişler üzerinden uzaklaştırılıp dişetlerinin sağlıklı hale getirilmemesi durumunda diş kayıplarına yol açabilmektedir.

Sigara kullanımı, kişinin beslenme alışkanlıkları, çay ve kahve gibi renklenmeye sebep olan içeceklerin aşırı tüketimi ile oluşan tartar tabakası renklenerek kahverengi-sarı renk almaktadır.Ve bu aşamadan sonra estetik anlamda da kişiyi rahatsız etmektedir.

Diştaşı temizliği; ultrasonik titreşimler yayan aletler sayesinde dişler üzerindeki eklentilerin uzaklaştırılması işlemidir. Bu işlem el aletleri veya diştaşının yapısını bozan çeşitli aletler ile de sağlanabilmektedir. Halk arasında yanlış bilinenin aksine; doğru şekilde uygulandığında sağlıklı diş dokusuna zarar veren bir işlem değildir. Hekim tarafından diş üzerindeki tüm eklentiler uzaklaştırıldıktan sonra kişinin ağız bakımını doğru ve düzenli olarak uygulaması ile dişetlerindeki iyileşme çok kısa sürede gerçekleşmektedir. Kanamalar azalarak sona ermekte, dişeti sağlıklı renk ve formuna kavuşmaktadır.

İlerlemiş dişeti hastalığı varlığında ise diştaşı temizliğine ek olarak diş hekiminin belirlediği sürenin sonunda dişetinin altındaki taşların temizlenmesi ve subgingival küretaj işleminin yapılması gerekmektedir.

Düzenli olarak 6 ayda bir diş hekimi kontrollerinin yapılması ile periodontal hastalık ilerlemeden tedavi yapılacağından diştaşı temizliği ağrısız olarak kısa sürede yapılabilmekte ve iyileşme de çok daha kolay ve istenildiği şekilde sağlanmaktadır. Ayrıca hiç bir bulgu vermeden ilerleme gösterebilen dişeti hastalıkları da düzenli kontroller ile erken safhalarda önlenebilmetedir.

Yorum Bırak

Your email address will not be published.